Kolham
0598 397 497
Almelo
0546 866 664

Koolmonoxide(vergiftiging)

Koolmonoxide is een kleurloos en reukloos giftig gas, dat kan vrijkomen als verbrandingstoestellen te weinig aanvoer van verse lucht krijgen en er geen volledige verbranding plaatsvindt. Voorbeelden van verbrandingstoestellen zijn een geiser, cv-installatie of gaskachel. Omdat het gas reukloos is, treedt een vergiftiging ongemerkt op. Bovendien zijn de symptomen van vergiftiging, waaronder hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vrij onopvallend. Daardoor wordt een koolmonoxidevergiftiging vaak niet herkend en kunnen mensen bewusteloos raken en overlijden. Het komt zelfs regelmatig voor dat mensen in hun slaap aan een koolmonoxidevergiftiging sterven. Koolmonoxide is dus een echte sluipmoordenaar, die jaarlijks voor honderden ziekenhuisopnames zorgt en soms tientallen doden tot gevolg heeft.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, kunt u aan de volgende tips denken:

  • Ventileren
    Zorg voor een goede ventilatie in ruimtes met een open verbrandingstoestel
  • Laat uw toestellen controleren
    Laat uw geiser, cv-installatie of gaskachel ieder jaar controleren door een erkend installateur. Ook schoorstenen moeten worden geveegd, zodat schadelijke gassen goed kunnen worden afgevoerd.
  • Installeer een alarmsysteem
    Een koolmonoxidemelder (CO-melder) slaat alarm bij een te hoog koolmonoxidegehalte. Plaats de CO-melder in dezelfde ruimte als het verwarmingstoestel, op de hoogte die in de bijsluiter staat.

 

Herken jij koolmonoxidevergiftiging? Doe de test!