
Is jouw studentenhuis brandveilig?
29 augustus 2018
Meer dan 50% van de studentenhuizen is niet brandveilig
De studenten staan niet stil bij de brandveiligheid van hun kamer en/of studentenhuis en ook lapt de verhuurder het vaak aan zijn/haar laars. Helaas zien we te vaak dat er onvoeldoende brand- en rookmelders zijn, geen blusmiddelen of dat de vluchtroutes geblokkeerd zijn met fietsen of kratten bier. Doordat de studentenhuizen niet altijd voldoen aan de gestelde eisen en door het gebruik van de studenten zelf, kan er brand onstaan met nare gevolgen van dien. De brandveiligheid van een studentenhuis heeft 2 verantwoordelijken: de verhuurder en de student die woning/kamer huurt. Zorg samen dat het op orde is!
Tips brandveiligheid studenthuizen
Er zijn vele voorschriften en tips te vinden op internet. Zoals bijvoorbeeld in het bouwbesluit staan voorschriften over kamergewijze verhuur, welke voor de verhuurder van belang zijn om na te leven.
De brandweer heeft een folder uitgebracht speciaal gericht op de brandveiligheid in studentenhuizen. Munnik Brandadvies heeft een handige checklist opgesteld, welke je kunt gebruiken als student, maar ook heel handig is voor de verhuurder zelf.
En als je denkt dat je alles voor elkaar hebt, zorg er dan ook voor dat dit zo blijft! Ook bij dat ene feestje is het niet verstandig om kratten bier op te stapelen voor de nooduitgang. En denk je het in kannen en kruiken te hebben omdat je en brandmeldinstallatie hebt laten aanleggen in een studentenhuis? Zorg er dan wel voor dat er jaarlijks onderhoud wordt gepleegd.
Zorg samen voor een (brand)veilig studentenleven!