bij storing Kolham   088 1500 555 | Almelo  088 1500 556 

Koolmonoxide

Hond verwarming CO koolmonoxide

Koolmonoxide is een kleurloos en reukloos giftig gas, dat kan vrijkomen als verbrandingstoestellen te weinig aanvoer van verse lucht krijgen en er geen volledige verbranding plaatsvindt. Voorbeelden van verbrandingstoestellen zijn een geiser, cv-installatie of gaskachel. Omdat het gas reukloos is, treedt een vergiftiging ongemerkt op. Bovendien zijn de symptomen van vergiftiging, waaronder hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vrij onopvallend. Daardoor wordt een koolmonoxidevergiftiging vaak niet herkend en kunnen mensen bewusteloos raken en overlijden. Het komt zelfs regelmatig voor dat mensen in hun slaap aan een koolmonoxidevergiftiging sterven. Koolmonoxide is dus een echte sluipmoordenaar, die jaarlijks voor honderden ziekenhuisopnames zorgt en soms tientallen doden tot gevolg heeft.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, kunt u aan de volgende tips denken:

  • Ventileren
    Zorg voor een goede ventilatie in ruimtes met een open verbrandingstoestel
  • Laat uw toestellen controleren
    Laat uw geiser, cv-installatie of gaskachel ieder jaar controleren door een erkend installateur. Ook schoorstenen moeten worden geveegd, zodat schadelijke gassen goed kunnen worden afgevoerd.
  • Installeer een alarmsysteem
    Een koolmonoxidemelder (CO-melder) slaat alarm bij een te hoog koolmonoxidegehalte. Plaats de CO-melder in dezelfde ruimte als het verwarmingstoestel, op de hoogte die in de bijsluiter staat.

Herken jij koolmonoxidevergiftiging? Doe de test!

CO-melder zorgt voor zekerheid

Wilt u zeker weten dat u en de mensen in uw pand beschermd zijn tegen koolmonoxidevergiftiging? Laat ons dan een koolmonoxidemelder installeren. Een koolmonoxidemelder detecteert de aanwezigheid van koolmonoxide in uw pand en reageert, net als een rookmelder, met een pieptoon om u op vrijgekomen gassen te wijzen.

 

(bron: www.brandweer.nl)

Meer informatie: 
https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide

Kolham, Groningen

Wardenburg Beveiliging & Telecom
W.A. Scholtenlaan 21
9615 TG Kolham
K.v.K. Groningen 02323505

0598 397 497

info@wardenburg.nl

Almelo, Overijssel

Wardenburg Beveiliging & Telecom
Aadijk 37
7602 PP Almelo

0546 866 664

almelo@wardenburg.nl

Nieuws

Certificering

Unetovni zw 300px  

ccv BORG 170px CCV BMI 2 68x130pxCCV BMI 64x130px